Αναρτήθηκε από: ΝΚΤ | 24/11/2011

ΣΚΟΥΡΑΙΪΚΑ ή ΣΚΟΥΡΕΪΚΑ (Ψάχνοντας την ιστορία του χωρίου μας και της γύρω περιοχής) – Ερευνα 002

Το διαβάσαμε και αυτό στα «ΣΑΜΙΑΚΑ» του Επαμεινώνδα Ι.Σταματιάδη (δημοσίευση  5/11/2011)

Έχει τόση σημασία η παραπάνω αναφορά του συγγραφέα θα μου πείτε; Ίσως και να έχει,  γιατί σε ένα αρκετά εκτενές κείμενο για το χωριό μας το μεγαλύτερο μέρος του αποτελείται από ιστορίες-λαϊκούς θρύλους  που λίγα προσφέρουν στην ιστορική μελέτη. Η συγκεκριμένη αναφορά  είναι από τις λίγες που αναφέρει οναματεπώνυμο και χρονιά γεγονότος  που χάρη στην τεχνολογία (ψηφιοποίηση ιστορικών τεκμηρίων) μπορεί να διασταυρωθεί και με αυτό το τρόπο να ελεγθεί -έστω εν μέρει- η ακρίβεια και αξιοπιστία των γραφομένων. 

Ανατρέξαμε λοιπόν στα ψηφιοποιημένα ληξιαρχικά αρχεία των Σκουρεϊκων (1855-1932) που υπάρχουν στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Αρχεία Ν.Σάμου) και να τι βρήκαμε:

– O ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΡΥΔΑΤΟΣ ΗΤΑΝ ΥΠΑΡΚΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ;

Ναι, τον εντοπίσαμε δύο φορές. Μία όταν δήλωσε το θάνατο της συζύγου του το έτος 1858 και μία το 1862 όταν δηλώθηκε ο θάνατός του απο την κόρη του Ειρήνη.

-ΑΠΕΒΙΩΣΕ ΤΟ ΕΤΟΣ  1867;

Όχι,απεβίωσε στις 2.00 π.μ. την 4η  Νοεμβρίου 1862 (Γρηγοριανό ημερολόγιο) και αυτό πιστοποιείται  από τον τότε Ληξίαρχο και Δήμαρχο Σκουραιϊκων Σπυρίδωνα Χατζησαρρή καθώς και τον μάρτυρα και γράφοντα τη ληξιαρχική πράξη θανάτου Αναγνώστη Χατζηγεωργίου.

-Ο ΠANAΓΙΩΤΗΣ ΦΡΥΔΑΤΟΣ ΗΤΑΝ 112 ΕΤΩΝ ΟΤΑΝ ΑΠΕΒΙΩΣΕ ;

Όχι, χωρίς να ξέρουμε ακριβώς την ηλικία που είχε όταν απεβίωσε, πάντως δεν προκύπτει από πουθενά ότι μπορεί να ήταν 112 ετών.  Συγκεκριμένα, όταν εμφανίζεται τον Οκτώβριο του 1858 στον τότε ληξίαρχο  Σταμάτη Γεωργίου για να δηλώσει τον θάνατο της συζύγου του Δάφνης ηλικίας 70 ετών, καταγράφεται ως Κύριος  Παναγιώτης Φρυδάτος 80 ετών, γεωργός το επάγγελμα  και κάτοικος Κατζουραιϊκων.

 Άρα, θα έπρεπε 4 χρόνια αργότερα (Νοέμβριος του 1862) που δηλώνεται ο  θάνατός του να έχει ηλικία 84 ετών.!!!!!! Όμως , η κόρη του Ειρήνη Σοφιανίνα (σύζυγος Δ. Σοφιανής) ετών 65, δηλώνει ότι : «απεβίωσεν εν τη οικία της ο πατήρ της Παναγιώτης Φρυδάτος ή Ευδοκίτης ετών εκατόν (100), χηρεύων και περιποιούμενος υπ΄αυτής χρόνους οκτώ,πρώτον κάτοικος της αποικίας Κατζουρείκων,νύν δε κάτοικος του Δήμου τούτου,εγκαταληφθείς υπό των άλλων τέκνων του,το επάγγελμα γεωργός».

Xωρίς να έχει και ιδιαίτερη σημασία μία πρόχειρη ανάλυση των δεδομένων οδηγεί στην εκτίμηση ότι ο κύριος Φρυδάτος  πρέπει να απεβίωσε σε ηλικία περίπου 90 ετών.

Το ερώτημα είναι, γιατί ο συγγραφέας καταγράφει τέτοια γεγονότα χωρίς ούτε έναν στοιχειώδη έλεγχο επαλήθευσης;  Προφανώς για λόγους εντυπωσιασμού και δημιουργίας εντυπώσεων στον αφελή αναγνώστη της εποχής.

Άποψή μου είναι ότι το συγκεκριμένο κείμενο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που δίνει αρκετές αφορμές για έρευνα και κατόπιν τεκμηρίωση γεγονότων που αφορούν την ιστορία του χωριού μας. Το κακό είναι ότι μεταγενέστεροι συγγραφείς αναπαρήγαγαν κάποια από τα γραφόμενα ως επιβεβαιωμένες πληροφορίες…..   

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: