Αναρτήθηκε από: ΝΚΤ | 01/03/2011

ΒΡΕ ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ…….

Επίσκεψη Παπανδρέου στη Λιβύη 

 Πηγή:Α.Π.Ε.   Τελευταία ενημέρωση: 9 Iουνίου 2010 9:37 μμ

 Κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Λίβυο ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι είχε στην Τρίπολη της Λιβύης ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος πραγματοποίησε την Τετάρτη μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στην αφρικανική χώρα.

Τον κ. Παπανδρέου, τον πρώτο Έλληνα πρωθυπουργό που επισκέφθηκε τη Λιβύη από το 1984 (τότε την είχε επισκεφθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου) συνόδεψαν στη Λιβύη ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούλης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Πριν τη συνάντησή του με τον Μοαμάρ Καντάφι, ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Λίβυο ομόλογό του Αλ-Μπαγκντάντι Αλί Αλ-Μαχμούντι παρουσία αντιπροσωπειών των δύο χωρών, οι οποίες συζήτησαν θέματα οικονομικής συνεργασίας, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να συγκεντρώνουν οι τομείς της ενέργειας, των κατασκευών και του τουρισμού. Το κλίμα στη Λιβύη είναι πολύ θετικό για την επέκταση της οικονομικής συνεργασίας με την Ελλάδα, ενώ και από την ελληνική πλευρά υπήρξε άμεση ανταπόκριση στην πρόσκληση του κ. Μαχμούντι προς τον κ. Παπανδρέου, όταν ο Λίβυος πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Αθήνα προ 20ημέρου.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, με τον Μπαγκντάντι να μιλά για ιστορική ημέρα, ενώ ανέφερε ότι η οδηγία που έδωσε ο Καντάφι είναι με κάθε τρόπο να αναπτυχθούν οι οικονομικές σχέσεις της Λιβύης με την Ελλάδα. Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για καθαρό μήνυμα και για αναβίωση μιας παλιάς σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, η οποία είχε αρχίσει από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Μοαμάρ Καντάφι.

Όπως ανακοινώθηκε, η συμφωνία περιλαμβάνεται σε μνημόνιο, το οποίο υπέγραψαν από ελληνικής πλευράς ο Χάρης Παμπούκης και από λιβυκής ο υπουργός Οικονομικών και Σχεδιασμού.

Οι βασικοί τομείς που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο συνεργασίας είναι οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, η ενέργεια, ο τουρισμός, τα γεωργικά προϊόντα, η αρχαιολογία, η κατασκευή έργων υποδομής – κυρίως λιμενικών – το real estate, η φαρμακοβιομηχανίες, καθώς και η υγεία και η παιδεία. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο πλευρές έθεσαν σφιχτά χρονικά περιθώρια για την εφαρμογή της συμφωνίας και σε τρεις μήνες θα γίνει η πρώτη αποτίμηση της εφαρμογής της. 

Επίσης συστήθηκε ειδική ομάδα εργασίας, η οποία θα παρακολουθεί την πορεία όλης της συνεργασίας, για την οποία ο Λίβυος πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία της κυβέρνησής του από συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας να μετατραπεί σε εταιρική σχέση.

Καταδίκη των ενεργειών του Καντάφι

Πηγή:www.zougla.gr Τελευταία ενημέρωση:  27 Φεβρουαρίου 2011, 14:09

«Η Ελλάδα χαιρετίζει την ομόφωνη υιοθέτηση χθες της Απόφασης 1970 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία, μεταξύ άλλων, επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα κατά της Λιβύης και του καθεστώτος Καντάφι.

Στο πλαίσιο αυτό, επιβάλλεται απαγόρευση πώλησης παντός τύπου στρατιωτικού υλικού στη Λιβύη, καθώς και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του καθεστώτος Καντάφι και ενεργοποιείται απαγόρευση ταξιδίων κατά του ιδίου, μελών της οικογένειάς του και του καθεστώτος.

Ταυτόχρονα, καλείται το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διερευνήσει τα βίαια μέτρα καταστολής, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο έχουν διαπραχθεί και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η ομόφωνη υιοθέτηση της Απόφασης αυτής αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της αποφασιστικότητας και βούλησης της διεθνούς κοινότητας να υπάρξει άμεσος τερματισμός της βίας στη Λιβύη και ειρηνική επίλυση των προβλημάτων κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται στα δίκαια αιτήματα του λαού της χώρας.

Η Ελλάδα εκφράζει τη συμπαράστασή της προς τον λαό της Λιβύης και, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συνεχίσει να εργάζεται για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η Ευρώπη έχει χρέος, αυτή την κρίσιμη στιγμή, να συνεχίσει να λαμβάνει αποφασιστικά μετρά με σκοπό τον άμεσο τερματισμό της βίας.

Επαναλαμβάνω την απόλυτη καταδίκη των ενεργειών του καθεστώτος, όπως τη διατύπωσε ο Πρωθυπουργός από το Βερολίνο. Καλούμε το καθεστώς της Λιβύης να σταματήσει άμεσα τη χρήση βίας και να εισακούσει τα κελεύσματα του λαού για ένα καλύτερο αύριο με ελπίδα, ευημερία και συνεργασία.

Η Ελλάδα, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι έτοιμη να σταθεί αρωγός στην πορεία της Λιβύης για την οικοδόμηση μιας ανοικτής κοινωνίας και ενός ισχυρού κράτους δικαίου που θα σέβεται τα οικουμενικά δικαιώματα των πολιτών του».

Advertisements

Responses

 1. Τώρα καταλάβαμε ότι ο Καντάφι είναι δικτάτορας;
  Ξαφνικά τώρα μετά από τόσα χρόνια ανακαλύψαμε όλοι ότι ο Καντάφι δεν είναι επαναστάτης αλλά στυγνός δικτάτορας. Δε μένει σε τέντες αλλά σε πολυτελέστατα χρυσοποίκιλτα παλάτια.
  Ένας βολεμένος καλοπερασάκιας δηλαδή που «έχτισε» και τη διαδοχή του με γιους που κάνουν άσωτη ζωή και δε διστάζουν να λένε ότι αν δεν τους θέλει ο λαός τους θα προκαλέσουν εμφύλιο.

  Κι όμως αυτό το στυγνό δικτάτορα που βάφτισε την τυραννία και την εκμετάλλευση του λαού του ως επανάσταση εμείς τόσα χρόνια τον καλοδεχόμασταν και τον θεωρούσαμε και μάγκα γιατί «έμπαινε στο μάτι» των ισχυρών όπως των Αμερικανών – αν το έκανε ποτέ πραγματικά και όχι υποκριτικά για να συντηρήσει το μύθο και την καλοπέραση του.

  Τον καλούσαμε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τον τιμούσαμε ως αρχηγό σύμβολο. Όλες οι κυβερνήσεις. Δεξιές ή σοσιαλιστικές. Σε όλη την Ευρώπη. Στην Ιταλία,στη Γαλλία,στην Αγγλία και βέβαια εδώ στην Ελλάδα.
  Ειδικά τα τελευταία χρόνια που άνοιξε τους κρουνούς του πετρελαίου και της μπίζνας ο Καντάφι έγινε θεσμικός παίκτης!
  Τώρα ξυπνήσαμε όλοι. Δημοσιογράφοι και πολιτικοί. Και καταλάβαμε ότι είναι χασάπης.
  Ακριβό πολίτευμα η δημοκρατία και η διεθνής νομιμότητα. Κινητοποιείται μετά τους 10.000 νεκρούς. Ως εκείνο το σημείο μόνο της κριτήριο είναι η τιμή του πετρελαίου.

  Υ.Γ. Tώρα ανακαλύπτουμε Καντάφι….δες παντού. Ακόμη και στα Σκουρέϊκα;
  ΤΏΡΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ……………….

 2. Αγαπητό τσακάλι,έτσι είναι όπως το λες.Το υστερόγραφο με την αληγορική σημασία προσπαθώ να ερμηνεύσω!…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: