Αναρτήθηκε από: ΝΚΤ | 22/03/2010

ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ (22/03/2010)

ΣΧΕΔΟΝ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΚΕΡΚΗ.

 

TO KEIMENO EINAI ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ(http://www.marathokampos.gr/)

ΜΕΡΟΣ Α’ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ » Ο ΚΕΡΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΗΛΙΕΣ ΤΟΥ «

Ο Κέρκης, ή Κερκετεύς κατά τον Στράβωνα, ή Κερκήτιος κατά τον Πλίνιο, «το χιονισμένο βουνό» του Νίκανδρου, είναι το ψηλότερο βουνό της Σάμου και το δεύτερο στο Αιγαίο μετά το Φεγγάρι της Σαμοθράκης που έχει ύψος 1648  μέτρα.

Κατά τον Επ. Σταματιάδη, το όνομά του προέρχεται απ’ το ρήμα κέρκω ή κρέκω, που σημαίνει χτυπώ, βροντώ, απ’ τον κρότο που δημιουργούν τα κύματα στις βραχώδεις ακτές του, τις βροντές με τις καταιγίδες του χειμώνα, που αντιβοούν στις άγριες χαράδρες του και τον θόρυβο των ανέμων, που δεν ησυχάζουν ποτέ. Άλλοι πάλι αναρωτιούνται μήπως η λέξη Κέρκης έχει σχέση με τις λέξεις κέρκος που σημαίνει ουρά ή άκρη, κερκίς που σημαίνει σκαλοπάτι ή μασούτα του αργαλειού ή το φυτό κότσικας. Ίσως, με το όνομα σκάλα είναι γνωστή μέχρι και σήμερα στο Μαραθόκαμπο, η ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται γύρω απ’ το μοναστήρι της Βαγγελίστρας.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι το όνομα το πήρε απ’ το κερκίς, που σημαίνει σκάλα. Πιθανόν, η περιοχή κάτω απ’ το μοναστήρι της Βαγγελίστρας είναι γνωστό με το όνομα σκάλα, κι’ άλλοι ακόμα, ότι η Σάμος μοιάζει με πρόβατο και ο Κέρκης είναι η κέρκος που σημαίνει ουρά.

 Κέρκης είναι ένας τεράστιος μεγαλόπρεπος  βράχος, που από μακριά φαίνεται σαν τεράστιος κώνος, σχεδόν γυμνός, με απότομες πλάγιες και άγριες χαράδρες. Ο Στράβωνας γράφει σχετικά  «Ένδοξον και το εν αυτή όρος ο Κερκετεύς, μάλλον της Αμπέλου αύτη δ’ υπέρκειται της Σαμίας πόλεως», και δεν είναι λίγοι οι περιπατητές που βαδίζουν στα δύσβατα μονοπάτια του, και οι ορειβάτες που σκαρφαλώνουν στις πανύψηλες ορθοπλαγιές του.

Πρόκειται για πολύ δύσκολο και αφιλόξενο βουνό και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που χάθηκαν άνθρωποι, ή βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση, γιατί δεν γνώριζαν καλά τα δυσδιάκριτα και δύσκολοπερπάτητα μονοπάτια του. Στις δυσπρόσιτες και κρυφές σπηλιές του, εύρισκε άσυλο ο κάθε καταδιωγμένος, ακόμα κι’ ο μεγάλος Πυθαγόρας, την ηρεμία και την γαλήνη ο κάθε ασκητής και ερημίτης, και σ’ αυτές κατέφευγαν τα γυναικόπαιδα σε κάθε δύσκολη περίοδο κατά την επανάσταση του 1821.

Ψηλότερη κορυφή του είναι η Βίγλα, που σημαίνει σκοπιά ή παρατηρητήριο, με υψόμετρο 1434  μέτρα. Για να ανέβει κάποιος μέχρι εκεί χρειάζεται μερικές ώρες καλό περπάτημα σε  μονοπάτια ανηφορικά και δύσβατα, περνώντας κι’ απ’ το υπέροχο μοναστήρι της Βαγγελίστρας, που βρίσκεται εκεί, στα 700 μέτρα υψόμετρο, κι’ αγναντεύει το πέλαγος. Από εκεί, όταν υπάρχει καλή ορατότητα, η θέα είναι θαυμάσια, εκεί νοιώθει κανένας όλο το μεγαλείο της δημιουργίας. Από εκεί φαίνεται ολόκληρη η Σάμος, η Μικρά Ασία σε μεγάλο βάθος, τα περισσότερα απ’ τα Δωδεκάνησα και πολλά Κυκλαδονήσια και στα βόρεια η Χίος, που δεν ξεχωρίζει απ’ τη χερσόνησο της Ερυθραίας. 

Άλλα βουνά, που αποτελούν παρακλάδια του Κέρκη και εκτείνονται  προς τα βορειοανατολικά, είναι το Μενεγάκι με υψόμετρο 892  μέτρα, και ο Φτεριάς με 722 που βρίσκεται πάνω απ’ τον Μαραθόκαμπο. Τα βουνά αυτά σβήνουν ομαλά προς τα ανατολικά και βόρεια, καλύπτονται από μεγάλα δάση, πολλές καλλιέργειες και πολλές κι’ αξιόλογες πηγές.  

Άλλο παρακλάδι του Κέρκη είναι μια σειρά από χαμηλώτερα υψώματα, που αρχίζουν απ’ τα νοτιοδυτικά τη θέση Μουρτερή. Ψηλότερες κορυφές, απ’ τα υψώματα αυτά είναι η Γκιόκα με ύψος 375  μέτρα και πιο νότια, πάνω απ’ την Μακριά Πούντα, ο Κοκκινόβραχος με 330, κι’ άλλες χαμηλότερες. Οι πλαγιές των υψωμάτων αυτών καλύπτονται από εκτεταμένους ελαιώνες και υπάρχουν μερικές αξιόλογες πηγές. 

Ο κύριος όγκος του Κέρκη, είναι ένας τεράστιος ασβεστολιθικός βράχος. Οι περιοχές με χώμα είναι  ελάχιστες κι’ απ’ αυτές οι περισσότερες είναι χαλικώδεις μικρής γονιμότητας, που σε πολλές περιοχές φτάνουν μέχρι την παραλία. Οι σάρρες και τα βράχια δεν κρατούν νερό, η απορροή του είναι γρήγορη και γι’ αυτό οι πηγές του είναι ελάχιστες με ασήμαντες παροχές.

Κείμενο του Ευαγγ. Κιλουκιώτη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: